HYRJELAJMEKURIOZITETENëse hani çdo ditë djathë të bardhë duhet ta lexoni urgjentisht këtë

Nëse hani çdo ditë djathë të bardhë duhet ta lexoni urgjentisht këtë

A e rrit kolesterolin e keq në gjak djathi? Studimet e fundit të publikuara në revista prestigjioze ndërkombëtare vënë në pikëpyetje lidhjen midis produkteve të qumështit dhe një rritje në nivelet e kolesterolit të keq në gjak. Përkundrazi, është zbuluar se disa përbërës të pranishëm në qumësht kanë efekt antikolesterolizues.

Dhe ndalimi i ngrënies së djathit për të ulur nivelet e tij në gjak nuk është më zgjedhja e rekomanduar: Kjo është ajo që ne dimë tani për marrëdhëniet midis djathit dhe kolesterolit.

Në sasitë e duhura, djathrat jo vetëm që nuk ngrenë nivelin e kolesterolit në gjak, por kanë efekt të kundërt.

Një studim nga një ekip i universiteteve suedeze ka arritur në përfundimin se ngrënia e djathit, jo vetëm nuk e rrit kolesterolin, por përkundrazi sjell një rritje në kolesterolin e mirë.

Nëse mendojmë se në 100 gram djathë kemi 70 mg kolesterol, të njëjtën sasi që ne gjejmë në 100 gram mish lope ose levreku ose viçi ose pule dhe gjeldeti, ne e kuptojmë se demonizimi i djathit nuk ka kuptim.

Piramida e re e ushqimit sugjeron 2-3 porcione në ditë të produkteve të qumështit, me një konsum prej 2-3 herë në javë të djathit si një pjatë kryesore në kombinim me perime të freskëta!

TE TJERA

spot_img