Kujdes! Dhimbja e shpinës paralajmëron probleme serioze

930

Dhimbja e shpinës ka një domethënje të veçantë për shëndetin e trupi tonë. Nëse me të vërtet keni dhimbje shpine atëherë duhet të bëni kujdes pasi ajo paralajmëron shumë probleme serioze shëndetësore, të tilla si inflamacion i veshkave, pankreasit ose infeksionit të traktit urinar.

Problemet me veshkat, fshikëzën dhe bile mund të përzihen lehtë me dhimbje prapa, sidomos te gratë. Trupat dërgojnë sinjale në trup, dhe më së shpeshti shfaqen në shpinë, pasi ekzistojnë më shumë mbaresa nervore, kështu që dhimbja është më e dukshme.

Në këtë mënyrë, shkaku i dhimbjes është maskuar dhe shfaqet aty ku nuk duhet të jetë.

Gurë veshkash
Dhimbje të përhershme në një pjesë të shpinës, nëse ndodh me dhimbje barku ose mbipeshë, në urinim ose gjak në urinë, mund të jetë një shenjë e gurëve të veshkave. Shkaktohet nga akumulimi i kalciumit dhe fosforit, dhe është më së shpeshti për shkak të konsumimit të ujit të tepërt dhe marrjes së tepërt të proteinave. Gjithashtu, gjenetika luan një rol të madh, kështu që disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj gurëve të veshkave sesa të tjerët. Gurët në veshka janë më të zakonshme në meshkuj sesa në femra, dhe më shpesh dalin natyrshëm, por duhet të thyhen me laser.

Inflamacion veshkash
Nëse dhimbja në shpinë zhvillohet me ethe, një gjendje e tillë mund të tregojë një inflamacion të veshkave. Kjo dhimbje zakonisht është në pjesën e poshtme të shpinës, mbi legen, dhe mund të përhapet në ijë. Është gjashtë herë më e zakonshme në gratë sesa në meshkuj.

Inflamacion i pankreasit
Inflamacioni i pankreasit, me përjashtim të dhimbjes në pjesën e poshtme të stomakut, vjelljes dhe të përzierat, shoqërohet me dhimbje në shpinë. Kjo dhimbje mund të jetë e papritur dhe e përhapur nga barku në shpinë, dhe zakonisht është rezultat i inflamacionit akut ose kronik. Inflamacioni është për shkak të konsumit të tepruar të alkoolit. Më shpesh prek njerëzit e moshuar dhe ata në moshën e mesme.

Gur tëmthi
Dhimbja e shpinës, së bashku me dhembjet në stomak dhe duar, është simptomë e gurëve të tëmthit ose inflamacionit të barkut. Gurët e lukthit krijohen kur më shumë kolesterol prodhohet në mëlçi ose trupi përpunon atë ngadalë. Proceset dhe infeksionet inflamatore të fshikëzës së tëmthit, traktin gastrointestinal dhe ndryshimet e pH kontribuojnë në këtë. Problemet më të mëdha janë te gratë me mbipeshë mbi 40 vjeç dhe gjenetika gjithashtu luan një rol të madh.

Infeksioni i traktit urinar
Infeksioni i traktit urinar zakonisht shkaktohet nga bakteret dhe mund të shkaktohet nga acarimi i diafragmës, tamponëve ose veshjeve të ngushta. Manifestohet si një dhimbje në urinim, dhimbje të ulët mbrapa dhe dhimbje abdominale. Më së shpeshti prek gratë dhe trajtohet me antibiotikë, por nëse nuk kurohet, kjo mund të çojë në inflamimin e veshkave.