Diabeti është një gjendje serioze që mund të shkaktojë komplikacione të rënda si sëmundja e arteries koronare (CAD), nëse nuk trajtohet si duhet.

 

Por, mbi 1/3prej jush, as nuk e dini se keni diabet. Sa më gjatë të shkoni pa kontrolluar diabetin, aq më i lartë është rreziku. Diabeti mund të zbulohet lehtë dhe të mbahet nën kontroll. Nëse keni përjetuar ndonjë prej shenjave më poshtë, duhet të flisni me mjekun tuaj.

 

Urinimi i shpeshtë
Njerëzit me diabet nuk e prishin ushqimin në sheqer në mënyrë adekuate, dhe sheqeri i papërpunuar mbetet në qarkullimin e gjakut. Sheqeri shtesë në qarkullimin e gjakut bën që veshkat që të punojnë më shumë në përpjekje për të hequr qafe glukozën e tepërt në gjak dhe të bëjë më shumë urinë.

 

Rritja e urisë
Me diabet, trupi juaj bëhet rezistent ndaj insulinës. Nivelet e larta të glukozës në gjak do ta bëjnë trupin tuaj të prodhojë shumë insulinë pasi ngrënies së ushqimeve me shumë karbohidrate dhe nivelet e glukozës do të bien menjëherë. Si rezultat, ju bëheni të lëkundur dhe do të prireni drejt ushqimeve me sheqer.

Goja e thatë
Një nga simptomat më të zakonshme të diabetit të tipit 1 dhe tipit 2 është goja e thatë dhe mund të jetë pasojë e efekteve të niveleve të larta të sheqerit në gjak. Nivelet e larta të sheqerit në gjak shkaktojnë urinim të shpeshtë, pasi veshkat krijojnë më shumë urinë për të eliminuar tejkalimin e sheqerit. Si pasojë e urinimit në rritje, trupi humbet lëngun dhe bëhet i dehidratuar. Nëse nuk pini ujë të mjaftueshëm për të rimbushur humbjen e lëngjeve, goja juaj do të thahet.

Dhimbje koke
Në njerëzit me diabet, dhimbjet e kokës priren të ndodhin për shkak të ndryshimeve në nivelet e sheqerit në gjak. Dhimbjet kokës ndodhin si një përgjigje e enëve të gjakut në tru për ndryshimet e hormoneve.

Vizioni i paqartë
Një tjetër pasojë e niveleve të larta të sheqerit në gjak është se ajo shkakton glukozë që të ndërtohet në lenten e syve tuaj. Si rezultat, lentet në sytë tuaj bëjne që vizioni juaj të jetë i paqartë. Lajm i mirë është se simptoma është e kthyeshme pasi nivelet e sheqerit tuaj në gjak arrijnë nivele normale.

Frymëmarrje e Shpejtë
Nëse keni diabet dhe jeni duke përjetuar frymëmarrje të shpejtë dhe të vështirë, së bashku me simptoma të tjera si vjellje të përzier dhe dhimbje në stomak, atëherë jeni në prani të ketoacidozës diabetike dhe duhet të kërkoni vëmendje mjekësore shpejt! Acidoza diabetike është një kusht që zgjat jetën që kërkon hospitalizim dhe trajtim me lëngje dhe insulinë.

Presioni i lartë i gjakut
Diabeti i pakontrolluar mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe të shtojë një sërë rreziqesh për shëndetin si sëmundjet e veshkave, problemet e qarkullimit, sëmundjet e syve, sëmundjet e zemrës.

Luhatje humori
A keni përjetuar ndonjëherë një ritëm të paparashikueshëm të humorit? Nëse jeni përgjigjur “Po”, ju duhet të bisedoni me mjekun tuaj dhe të kuptoni nëse keni lidhje me diabetin. Truri juaj është qendra e mendimeve dhe e emocioneve tuaja; është motor që do t’ju ofrojë gjithçka që ju nevojitet. Por, si motor i automjetit tuaj, ajo ka nevojë për karburant për të bërë punën e vet. Për tru, karburanti i saj është glukoza.