Nuk i dini? Ja cilat janë produktet që nuk skadojnë pothuajse kurrë

502

Ekzistojnë disa produkte që nuk skadojnë kurrë.

Ato mund të konsumohen në çdo kohë nëse ruhen në ambiente të përshtatshme si; larg lagështisë apo dritës së diellit.

Ne po ju rendisim disa prej tyre…

Kripa

Për mijëra vjet kripa përdoret për ruajtjen e ushqimit.

Mekanizmi është i thjeshtë: kripa thith ujin, duke e bërë ushqimin jo tërheqës ndaj baktereve që mund ta prishin atë.

Në fakt, bakteret e ujit nuk mund të shumëzohen.

Është e qartë se kripa nuk ka afat.

Çokollata e zezë

Ajo mund të konservohet në kushte të mira për më shumë se dy vjet, më shumë se çokollata me qumësht.

Është substanca e bardhë; e ngjashme me mykun ajo që mbulon sipërfaqen e një cope çokollate dhe që për një farë kohe nuk i bën dëm organizmit tonë.

Pllakat e çokollatës e ruajnë cilësinë e tyre në një temperaturë të caktuar dhe përpunimi i saj lejon formimin e kristaleve të gjalpit të kakaos, e strukturuar në mënyrë që të favorizohet fortësia dhe mpirja e saj, e të shkrihet vetëm në gojë.

Kur kalon më shumë se 20°C, disa kristale mund të modifikohen, duke formuar një sipërfaqe të bardhë mbi pllakat e çokollatës.

Kjo nuk do të thotë se ajo është e pangrënshme, por shija dhe qëndrueshmëria nuk janë më të njëjta, nëse nuk rikthehet në temperaturën e duhur.

Kështu që gjithmonë mbajeni çokollatën nën 20 ° C.

Sheqeri

Ashtu si kripa që përthith lagështinë e disa produkteve, të njëjtin efekt e ka edhe sheqeri.

Për pasojë ai përdoret për konservimin e ushqimit, siç është marmelata.

Në disa raste përdoret së bashku me kripën, siç është specialiteti nordik, i quajtur Gravlax.

Erëzat dhe perimet e thara

Sekreti i qëndrueshmërisë së tyre është tek mungesa e lagështirës që i bën ato të pathyeshme nga bakteret dhe myku.

Përveç kësaj, mungesa e ujit ndalon enzimat që të hapin farën.

Nëse janë të vulosura mirë, erëzat dhe perimet e thara mund të jenë një burim i mirë proteinash edhe pas disa viteve konservimi.

Mjalti

Është pa dyshim një nga ushqimet më të mahnitshme në natyrë dhe në mesin e shumë përfitimeve të tij, mjalti ka edhe rezistencë ndaj kohës.

Shkencëtarët gjetën mjaltë në varrin e një faraoni 3300-vjeçar dhe ai ishte ende i konsumueshëm.

Mjalti që hani zakonisht ka një datë skadimi (e detyrueshme me ligj).

Rezistenca e tij shumë efektive ndaj kohës është për shkak të përmbajtjes së ulët të ujit dhe përmbajtjes së lartë të sheqerit që e bën atë pothuajse imun ndaj sulmit bakterial.

Uthulla

Mund të konsiderohet si një verë e keqe ose musht dhe ndoshta kjo është arsyeja që nuk ka një afat skadimi.

Konservimi i saj për një kohë të gjatë vjen për shkak të baktereve Acetobacter që oksidojnë alkoolin e pijeve alkoolike dhe parandalojnë bakteret e tjera nga kolonizimi.

Me kalimin e viteve asnjë lloj uthulle nuk bëhet e rrezikshme për shëndetin: disa ndryshojnë ngjyrën ose shijen, por uthulla e bardhë mbetet krejtësisht e pandryshuar.

Orizi

Nëse ruhet në një temperaturë të ulët (rreth 3 ℃) dhe në mungesë të oksigjenit, ai mund të zgjasë deri në 30 vjet.

Krundja që përftohet nga orizi, konsiderohet si mjaft e shëndetshme, por mund të prishet.

Kur orizi integral mban era bojë, është mirë që ta hidhni atë.

Salca e sojës

Ajo mund të zgjasë për më shumë se 3 vjet.

Është e fermentuar si uthulla dhe gjithashtu përmban kripë.