Bushat – Shkodër, zbulohet një qytet i lashtë

1984

Në Bushat të Bashkisë Vau i Dejës ekspedita arkeologjike Shqiptaro-Polake zbulon prova per ekzistencen e nje  qyteti i cili daton nga shekulli 6 p.e.s. Sipas të dhënave, ky qytet shtrihet në një territor prej 20 hektarësh.

Nën këto gërmadha gjasat janë të fshihen provat e ekzistencës së një qyteti Ilir.

Gërmimet arkeologjike të ekspeditës shqiptaro-polake kanë nxjerrë në sipërfaqe fakte interesante.

Dyshohet për zbulimin e një qyteti ilir që daton nga shekulli i 6 para erës sonë.

Gjurmët, sipas arkeologut Saimir Shpuza, flasin për një periudhë lulëzimi. Një qytet vetëm 10 km larg nga Shkodra dhe 20 km nga Lezha.

Piotr Dycek ( Pjoter Dojçek) thotë se me këto gërmime mund të zbulojnë edhe gjithë rrjetin e vendbanimeve ilire në zonë, marrëdhëniet mes fiseve, lëvizjet etj.

Aktualisht është zbuluar porta hyrëse e qytetit dhe muri rrethues i fortifikimin, i cili është i një trashësie prej 3 metrash, si dhe disa amfora. Ende nuk ka një të dhënë të saktë se si është quajtur ky qytet.

Ky është viti i 8 që ekspedita arkeologjike e Institutit të Arkeologjisë Shqiptare dhe Universitetit të Varshavës kryen gërmime në territorin e Shkodrës. Deri tani janë zbuluar fakte interesante për historine tonë./abcnews.al

Lexo edhe:   Sot hynë në fuqi masat e reja të vendosura nga Komiteti Teknik i Ekspertëve për të frenuar përhapjen e pandemisë