E tmerrshme/ Hidhen dhe therren qindra foshnja vajza, prindërit duan djem!

938

Qindra vajza të porsalindura janë gjetur të hedhura në grumbujt e plehrave gjatë vitit të kaluar, mes një preference kulturore për djemtë.

Në Karaçi, qyteti më i populluar i Pakistanit, janë gjetur gjithsej 345 foshnja, nga fillimi i vitit 2017, ku 99 për qind e tyre ishin vajza, sipas raporteve lokale.

Në një rast të tmerrshëm, një katërvjeçare u gjet e vdekur me prerje fyti.

Një e porsalindur tjetër u la në derën e një xhamie, e cila u vra me gurë, pasi një klerik pretendoi se ishte një ‘fëmijë i paligjshëm’, njoftoi një shoqatë bamirëse.

Pavarësisht vendimit të klerikut, feja Islame e ndalon rreptësisht këtë praktikë, duke mos bërë dallim midis vajzave dhe djemve.

Aktivistët e Fondacionit të Mirëqenies Chhipa thanë se kishin ndodhur 93 raste të tilla në Karaçi me 70 në 2017 dhe 23 këtë vit.

Heqja e foshnjave është një vepër penale në Pakistan dhe policia thotë se varfëria dhe analfabetizmi janë shkaqe rrënjësore, thotë raporti.

Sidoqoftë, Anwar Kazmi, nga organizata bamirëse e Qendrës Edhi të Karaçi, tha se shumica e rasteve të aborteve ose braktisjes së bebeve ishin rezultat i lindjeve jashtë martese.

Ai tha se vajzat e lindura në këtë situatë u vranë për shkak të stigmës sociale, ndërsa djemtë janë më të preferuar nga familjet.

Ai tha: “Kemi trajtuar me vite të tilla raste dhe ka disa incidente të tilla që tronditën shpirtrat tanë aq shumë.

Na lanë të pyesin nëse shoqëria jonë po kthehet në kohën primitive”.