Befasuese: Shkolla e parë në Gjuhën Shqipe u hapë në Shkodër me 1258, katër...

Dëshmitë e pafundme të shkollave jezuite-françeskane n’Shkodër Po sjellë në mesin e mijrave studentë që u arsimuen n’shkollat klerikale katolike n’Shkodër dy pika ujë në atë oaz gjigande: Faik Konica: “…Me...

Shkodra pas rënies së Skënderbeut

Vjen për publikun një hartë e rrallë e Shkodrës e viteve 1500, nga koha kur Barleti shkruante historinë e Skënderbeut Harta që po botojmë sot vjen nga arkivat veneciane, dhe...

Dom Lazër Shantoja, martiri shkrimtar e përkthyes në përvjetorin e martirizimit.

Lazër Shantoja lindi në Shkodër më 2 shtator 1892, nga Mikel (i quajtur shkurtimisht Keli) dhe Luçije Shantoja. Te dorëshkrimi Shantojana – Histori e familjes Shantoja D. Lazri shkruan...

Eqrem Çabej: Pse bota na quan Albania dhe origjina e emrit Shqipëri

Shqiptarët janë një nga të pakët popuj të Europës, e mund të themi edhe të kontinenteve të tjera, te të cilët ekzistojnë dy emra nacionalë, njëri me përdorim të...

NDERIM PËR BINDJET E TË TJERËVE – At Anton HARAPI para gjyqit komunist: “MOS...

“ÁT ANTON HARAPI O.F.M. ASHT MENDJE DIALEKTIKE, QI SHKRUEN KRYARTIKUJ , NDËR TË CILLTË DISA JANË KRYEVEPRA. DIJA E THELL, ARSYETIMI I LIDHUN, ANALIZIMI I HOLL, STILI I PESHUEM, DALLOJNË GJITHË SHKRIMET E...

TË ZBULOSH SHQIPËRINË NËPËRMJET FOTOGRAFISË

NJË RRUGËTIM I GJATË I SHQIPTARËVE NË LENTET E FOTOGRAFËVE TË HUAJ QË NGA SHPIKJA E “DRITËSHKRIMIT” (Shqipëria e fotografuar nga të huajt) Bajram Peçi* (Pjesa e parë) Fjalia e përbërë, me kuptimin...

Sekretet e Kalasë të Rozafës, zbulohet skeleti 900-vjeçar

Skeleti i një njeriu që mendohet se është 900 jeçar është zbulimi më i ri në kalanë e Rozafës në Shkodër. Ka qenë ekspedita arkeologjike polake, e cila po...

ZBULIMI – KISHA E PARË NË BOTË U NDËRTUA NË KOSOVË

Kosova mund të jetë djep i krishterimit në Ballkan, në Evropë dhe më gjerë. Një ekip i arkeologëve turq pretendojnë se gjetën themelet e tempullit fetar në zonën e...

Fshati Arbanasi ne Bullgari me Arbërit e Bullgarisë, aty ku flitet gjuha shqipe

Shkruan: Shqipe HOXHA Autori Jeriçek në ,,historinë e bullgarëve,, thotë se emrat e këtyre popujve trakë u përgjigjen rrënjëve të gjuhës shqipe nga ku duhet supozuar, shton ai se, gjuha trake...

Atë Pjetër Meshkalla, një ndër personalitetet ma të ndrituna të klerit e kulturës shqipe.

Me këtë foto, shkrepë nga Gegë Marubi në vitet '30, kujtojmë Atë Pjetër Meshkallen, një ndër personalitetet ma të ndrituna të klerit e kulturës shqipe. Një ndër veset që luftoheshin...

Te fundit

A e keni marrë patentë shoferin me meritë? Kush ka përparësi në këtë kryqëzim?

A mendoni se jeni shofer i mirë? Në mediat sociale po qarkullon një ilustrim i një kryqëzimi që ka bërë konfuzë shumëkënd, ngase gjykuar...

Ndjekje me makinë si në filma, shqiptari futet në kosh të plerave për tu...

Një nd jekje si në filma. Gazeta gjermane BILD shkruan se autoritetet policore gjermane dhe holandeze kishin organizuar një patrullim të përbashkët. Ata kërkuan të...

O ju njerez “Tregoni dashuri për gratë”. FjaIët e një mjeku që tronditën mbarë...

Sot është dita më e tr ishtë e jetës simeSi doktor, unë kam tr ajtuar aq shumë gra shtatzëna dhe çdo herë që jam...