Një përmbledhje e studimeve shkencore ka shtuar më shumë prova mbi pretendimin se njerëzit që pinë duhan mund të kenë një rrezik më të ulët të sëmundjes serioze me COVID-19.

Akademikët e Kolegjit Universitar në Londër shikuan 28 punime dhe zbuluan se proporcioni i duhanpirësve në mesin e pacientëve në spital ishte ‘më i ulët se sa pritej’.

Një profesor i shëndetit publik tha se kishte vënë re diçka të çuditshme që po ndodh me pirjen e duhanit dhe koronavirusin dhe ekspertët po përpiqen të shpjegojnë lidhjen.

Një nga studimet tregoi se në Mbretërinë e Bashkuar përqindja e duhanpirësve në mesin e pacientëve me COVID-19 ishte vetëm pesë përqind, një e treta e normës kombëtare prej 14.4 përqind.

Në një studim tjetër në Francë shkalla ishte katër herë më e ulët. Në Kinë, një studim vuri në dukje 3.8 përqind të pacientëve ishin duhanpirës – pavarësisht se më shumë se gjysma e popullatës rregullisht pinte cigare.

Sidoqoftë, kur duhanpirësit diagnostikohen me virusin, ata duket se kanë më shumë të ngjarë të sëmuren sa të kenë nevojë për ventilim, treguan dy studime në rishikim.

Studiuesit pranojnë se spitalet me siguri nuk e regjistrojnë statusin e duhanpirësit te pacientët, sepse janë shumë të zënë, pacientët janë shumë të sëmurë për t’u përgjigjur, ose sepse njerëzit nuk duan të japin përgjigje.

Por ata po mundohen të rrëzojnë provat në rritje që sugjerojnë një efekt të dukshëm mbrojtës të dhënë nga cigaret, të cilën një ekspert sot e pranoi se ishte ‘e çuditshme’.

Një përmbledhje e pesë studimeve të hershme mbi temën, muajin e kaluar nxori përfundime të njëjta – që duhanpirësit mund të shmangin infeksionin serioz, por këndvështrimi i tyre është më i keq nëse e bëjnë. Dy nga autorët në rishikimin e fundit të UCL morën grante kërkimore nga lobet e ndalimit të pirjes së duhanit.

Punimi i tyre titullohej ‘Shoqata e statusit të pirjes së duhanit me infeksionin SARS-CoV-2, shtrimin në spital dhe vde kshmërinë nga COVID-19: Një përmbledhje e shpejtë e dëshmive për të jetuar’ dhe u botua në faqen e internetit për ndarjen e studimit Qeios.

David Simons dhe kolegët shikuan 28 studime që përfshinin më shumë se 23,000 njerëz.

Njëzet e dy nga studimet u kryen në Kinë, tre në SHBA., një në Korenë e Jugut, një në Francë dhe një ishte një studim ndërkombëtar duke përdorur kryesisht të dhëna në Mbretërinë e Bashkuar.

Vetëm tre prej tyre e ndajnë statusin e pirjes së duhanit në tre pjesë – në konsumues aktual, ish-konsumues dhe ata që nuk e kanë konsumuar kurrë.

25 të tjerët raportuan vetëm statusin e tanishëm dhe të dikurshëm të pirjes së duhanit, por kishte pyetje për sa prej tyre nuk kishin pirë duhan kurrë, dhe sa kishin të dhëna të humbura.

“Përkundër këtyre paqartësive, krahasuar me vlerësimet kombëtare të prevalencës, nivelet e regjistruara të duhanit aktual dhe të dikurshëm në studimet e përfshira ishin përgjithësisht më të ulëta nga sa pritej,” shkruan autorët e studimit.

Të dhënat nga SHBA sugjerojnë se duhanpirësit duket se kanë më pak të ngjarë të testohen pozitivisht për SARS-CoV-2 në krahasim me ata që nuk kanë pirë kurrë duhan.

Shumica e vendeve të përfshira në studime bënë gati të gjitha testimet e tyre në spitale.

Por studiuesit vunë re që duhanpirësit kishin më shumë të ngjarë të testoheshin, ndoshta sepse simptomat e tyre, si kollë, janë më të dukshme për shkak të zakonit të tyre.

“Prandaj, ne do të paralajmërojmë të nxjerrim ndonjë përfundim nëse duhanpirësit kanë rrezik më të madh të infeksionit SARS-CoV-2 në këtë fazë të hershme,” tha ekipi i UCL.

Dy studime me cilësi të lartë siguruan prova zero që 657 duhanpirësit e tanishëm ose të dikurshëm me virus kishin një rrezik më të lartë për të përfunduar në spital.

Por midis 1.370 personave të shtruar në spital në dy studime të tjera, duhanpirësit kishin 43 përqind më shumë të ngjarë të shihnin që sëmundja e tyre të bëhej e rëndë sesa ata që nuk kishin pirë duhan kurrë.

Tre studime raportuan nivele të vde kjeve nga COVID-19, por nuk “duket se ka një ndryshim të dukshëm” midis duhanpirësve dhe jo-duhanpirësit.

Sidoqoftë, studimet “nuk përcaktuan në mënyrë të qartë statusin e duhanit të atyre që nuk e kanë pirë kurrë”, thanë autorët. Ata nënkuptuan që pacientët që vd iqën mund të kenë pirë duhan në të kaluarën, por kjo nuk është regjistruar qartë nga një mjek.

Autorët arritën në përfundimin se ekziston mungesë e provave që plotësojnë një standard të lartë për të thënë përfundimisht nëse duhanpirësit janë në rrezik më të lartë për kapjen e koronavirusit, ose kanë rezultate të dobëta.

Duke komentuar këtë çështje, Linda Bauld, profesore e shëndetit publik në Universitetin e Edinburgh, tha “se ka diçka të çuditshme që po ndodh me pirjen e duhanit dhe koronavirusit“.

Ajo i tha “Good Morning” Britanisë: ‘Ne e dimë për dekada që pirja e duhanit është e lidhur me një rrezik më të lartë të zhvillimit të problemeve të frymëmarrjes dhe gjithashtu njerëzit që pinë duhan kanë rezultate më të dobëta.

‘Në një studim francez, katër herë më shumë jo-duhanpirës morën virusin dhe zhvilluan COVID-19 në krahasim me duhanpirësit.

“Ekziston një shpjegim i mundshëm biologjik për këtë.”

Profesori Bauld tha se mënyra se si virusi futet në trup mund të bllokohet nga efektet e nikotinës – përbërësi Addictive që gjendet në duhan.

Koronavirusi futet në qelizat brenda trupit përmes strukturave të quajtura receptorët ACE-2, të cilat mbështjellin sipërfaqen e disa qelizave, përfshirë ato në rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë.

Numrat e receptorëve ACE-2 për të cilët dikush mendohet se ndryshojnë në varësi të gjenetikës dhe disa prova sugjerojnë se ato janë më të larta tek duhanpirësit.

Kjo mundet, në teori, t’i vendosë ata në një rrezik më të lartë të kontraktimit të koronavirusit.

Sidoqoftë, virusi dihet se shkakton dëmtim të mushkërive duke varfëruar numrat e receptorëve ACE-2, kështu që fakti që pirja e duhanit i rrit ato mund të kthejë efektin dhe të parandalojë dëmtimin e mushkërive.

Nga ana tjetër, studime të tjera tregojnë se nikotina zvogëlon veprimin e receptorit ACE-2, duke sugjeruar që duhanpirësit kanë më pak të ngjarë të kapin virusin fillimisht.

Profesori Bauld tha: “Është e besueshme që duhanpirësit kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë sëmundjen potencialisht për shkak të nikotinës.

Një ekspert kryesor i sëmundjes infektive në University College London, Profesor Francois Balloux, gjithashtu ka thënë më parë se ka prova ‘çuditërisht të forta’ që pirja e duhanit mund të jetë mbrojtëse.

/Me shkurtime nga Daily Mail/