Koronavirusi mund të mbetet në sytë e pacientëve të infektuar për javë të tëra. Në këtë përfundim ka dalë një rast studimi i sapo botuar.

 

Studiuesit në Institutin Kombëtar të Sëmundjeve Infektive në Itali zbuluan se virusi vazhdonte të qëndronte në sytë e një gruaje 65-vjeçare për 21 ditë pasi ajo filloi të shfaqte simptoma.

 

Ka gjithashtu raste të personave që u skuqen sytë si pasojë e koronavirusit rreth e qark botës, por numri i pacientëve të prekur nga kjo simptomë mbetet mjaft i ulët, shkruan abcnews.

 

Edhe pse koronavirusi përhapet kryesisht nga personi në person përmes spërklave të pështymës dhe mukusit nga kollitja dhe teshtitja (dhe ndoshta të folurit dhe frymëmarrja), studimi i ri vë në dukje se pse është kaq shumë e rëndësishme që të mos prekni fytyrën apo sytë në këto kohë.

 

Në SHBA., syri i trëndafilit u bë fillimisht një shqetësim i koronavirusit pasi një infermiere në shtëpinë e kujdesit për Life Life në Kirkland, Uashington – ku një shpërthim shkatërrues sëmuri më shumë se 80 banorë dhe 34 anëtarë të stafit dhe vrau 35 njerëz – zbuloi se pothuajse çdo COVID- 19 paciente që ajo trajtonte atje kishin sy të kuq.

 

Skuqja e syvë u vu re fillimisht në SHBA, pasi një infermiere në një qendër kujdesi për të moshuar, ku epidemia sëmuri 80 persona dhe u mori jetën 35 prej tyre, vuri re se pothuajse të gjithë pacientët me koronavirus që ajo kishte trajtuar kishin pasur sy të skuqur.