Ndërsa vendet në botë zbatojnë masa si distancimi fizik për të parandaluar Covid-19, BBC Future ka ekzaminuar provat se pse është një hap kaq i rëndësishëm në luftën kundër Covid-19 ruajtja e distances sociale dhe sa kohë mund të zgjasë pandemia.

Drejt fundit të Luftës së Parë Botërore, një infeksion i keq filloi të përhapet në të gjithë botën. Virusi përgjegjës për sëmundjen, i cili u bë i njohur si gripi spanjoll, infektoi mbi një të katërtën e popullsisë në botë. Me një numër të vlerësuar vdekjeje nga 50 deri në 100 milion, ishte një nga pandemitë më vdekjeprurëse në historinë njerëzore.

Një analizë e ndërhyrjeve të bëra në disa qytete amerikane përmes masave të rrepta në vitin 1918 tregon se ata që në fillim ndaluan takimet publike, mbyllën teatrot dhe shkollat, kishin nivele shumë më të ulëta të vdekshmërisë se në vendet e tjera që nuk përfillën asnjë këshillë dhe nuk morën masa.

Pak më shumë se 100 vjet më vonë, bota po përballet me një pandemi tjetër, këtë herë nga një tjetër virus: koronavirusi Covid-19. Sot popullsia botërore është gjashtë miliardë më e lartë se ajo e vitit 1918. Ndërsa Covid-19 është i ndryshëm në shumë mënyra nga ndikimi spanjoll, veçanërisht në lidhje me çfarë ndikon dhe shkallën e vdekshmërisë por që kanë të përbashkët si masë distancimin social, si një nga mënyrat më të mira për të luftuar këtë pandemic (Në mungesë të vaksinës)

Për momentin, ne nuk kemi një vaksinë të sigurt dhe efektive, dhe as nuk kemi një ilaç të sigurt dhe efektiv. Në mungesë të tyre ne kemi në dorë parandalimin.

Shumë vende të botës po përjetojnë masa të ndryshme në përpjekje për të imponuar distancimin shoqëror për të ngadalësuar përhapjen e Covid-19. Ato shkojnë nga bllokimi I tubimeve masive, deri tek mbyllja e hapësirave publike siç janë pubet dhe klubet, deri në mbylljen e shkollave dhe në disa vende një bllokim total me njerëz të detyruar të qëndrojnë brenda në shtëpi

Ndërsa vetë-izolimi është një formë e distancimit shoqëror, ekziston një dallim i rëndësishëm që duhet bërë. Vetë-izolimi dhe karantina kanë për qëllim ndalimin e personave të infektuar ose që kanë pasur kontakt me njerëzit e infektuar nga koronavirusi. Distanca sociale është një masë më e gjerë që synon distancimin fizik.

Ekziston një arsye e mirë pse distanca sociale është bërë një strategji kaq e rëndësishme në kontrollin e pandemisë Covid-19.

Çdo person i infektuar me koronavirusin Covid-19 mendohet se e transmeton sëmundjen te 2-3 persona të tjerë por vlerësime më të thelluara flasin për transmetim mesatarisht midis 1.4-3.9 persona të tjerë.