Ka kush ua lë pasurinë fëmijëve dhe ka të tjerë që jo.

Oscar Farinetti kohët e fundit ka njoftuar se ai do tja kalojë pasurinë djalit të tij Nicola, i cili do të duhet të menaxhojë një ‘perimetër’ të të ardhurave prej 620 milion. Kompania e tij krenohet me një fitim neto midis 5 dhe 10 milion, dhe vazhdon të rritet.

Por jo të gjithë prindërit janë kaq bujarë ndaj fëmijëve të tyre. Duket se vitet e fundit është pothuajse “modë” midis miliarderëve dhe super miliarderëve që të lënë trashëgimtarët e tyre pa asete, duke bërë bamirësin ose duke e ndarë atë midis kauzave të ndryshme.

Këtu janë të renditur ata që kanë vendosur të mos u lënë asgjë pasardhësve (ose një pjesë shumë pak të trashëgimisë së tyre të pamasë).

Mark Zuckerberg
Kur lindi fëmija i parë, Max, pronari i Facebook Mark Zuckerberg tha se 99% e aksioneve të rrjetit social do të dhurohen (Rreth45 miliardë dollarë). “Si të gjithë prindërit, ne dëshirojmë që ju të rriteni në një botë më të mirë se e jona. Ne do të bëjmë pjesën tonë dhe jo vetëm sepse ju duam, por sepse kemi një përgjegjësi morale ndaj të gjithë fëmijëve të brezit të ardhshëm”.

Bill Gates
Themeluesi i Microsoft dhe një nga burrat më të pasur në botë për vite me radhë, Bill Gates ka bërë të ditur që ai nuk do t’ua lërë të gjithë pasurinë e tij fëmijëve. Ai dhe bashkëshortja e tij Melinda janë shumë të përfshirë në kauza humanitare dhe besojnë se lënia e shumave të mëdha parash për trashëgimtarët nuk është ‘e shëndetshme’.

Këngëtari Sting
Këngëtari ka deklaruar se nuk dëshiron të lërë asnjë qindarkë për fëmijët e tij. Joseph, Fuchsia Katherin, Brigitte Michael, Jack, Eliot Pauline dhe Giacomo Luke (një ekip i madh, për të qenë i sinqertë) ‘do të duhet të punojnë për veten e tyre’, sipas babit.

Gordon Ramsay
Kuzhinieri, yll i ekranit zgjodhi një edukim shumë të rreptë me fëmijët e tij. Të gjithë tashmë punojnë, kështu që ata mund të kuptojnë vlerën e parave dhe të mësojnë se si të menaxhojnë financat personale, thotë Gordon Ramsay. Vajza e parë Megan dhe Holly punojnë shitëse, ndërsa djali i saj Jack ëndërron të bashkohet me marinsat dhe fëmija më i vogël, Matilda, është e vetmja e autorizuar për të hyrë në kuzhinë. Ramsay u jep fëmijëve të tij nga 50 paund, 100 për Megan që studion në Oksford, si një para xhepi çdo javë për të blerë atë që u nevojitet.

Elton John
“Fëmijët e mi jetojnë jetë të jashtëzakonshme, por është e rëndësishme të keni pak respekt për paratë, pak respekt për punën”. Është kjo fraza me të cilën ylli ndërkombëtar i popit Elton John justifikon vendimin e tij për të lënë vetëm një pjesë të pasurisë së tij për fëmijët.

Simon Cowell
Themeluesi i ‘X Factor’ (dhe një nga gjyqtarët e hershëm të programit) ka njoftuar se ai dëshironte të dhuronte pasuritë e tij për bamirësi. Ai ka një djalë, Eric, me partneren e tij Lauren Silverman.