Kur kaloja në Rumeli pyesja njerëzit: «Ç’je ti?»- Katolik – përgjigjej njëri.- Protestant, përgjigjej tjetri.

Në Bullgari pyesja: Ç’je ti? Ortodoks. Në Serbi pyesja: «Ç’je ti?» Ortodoks… Kështu teksa po mbytesha

e tëra nga dogmat idiote të njerëzve, hyra në Shqipëri e pyeta:

Çfarë jeni ju këtu? – Shqiptarë – m’u përgjigjën të gjithë prerë e qartë. Më në fund», thashë, këtu shpëtova nga fanatikët dhe zotndjekësit.

Edith Durham, te Brenga e Ballkanit (1905)