Policia po heton vdekjen e një foshnje në burgun më të madh të grave në Britani pasi një e burgosur lindi vetëm në qelinë e saj natën.

Rojet e kuptuan që gruaja, e cila kishte qenë në një fazë të përparuar të shtatëzanisë, lindi vetëm në qelinë e saj në orët e para të së Premtes javën e kaluar. Një burim me njohuri për ngjarjet tha që kur personeli i burgut vizitoi qelinë e gruas të Premten në mëngjes, foshnja ishte pa përgjigje. Vicky Robinson, drejtori në HMP Bronzefield, konfirmoi që një fëmijë vdiq në burg të Premten e kaluar dhe tha se po e mbështeste nënën.

Shërbimi i Ambulancës së Bregut Juglindor konfirmoi se kishte marrë një telefonatë nga burgu në 08:30 të Premten e kaluar dhe se një ambulancë ndiqte burgun. Policia u thirr menjëherë pas kësaj. reklamëPolicia Surrey tha në një deklaratë: “Vdekja aktualisht po trajtohet si e pashpjegueshme dhe një hetim po vazhdon të përcaktojë rrethanat e plota të asaj që ndodhi.”

Ështja shtron pyetje serioze në lidhje me atë se si gruaja u bë e mbikëqyrur dhe pa mbështetje mjekësore gjatë punës dhe lindjes, dhe për kushtet në burgun e drejtuar privatisht. Robinson tha: «Ne po e mbështesim nënën gjatë kësaj kohe shqetësuese dhe mendimet tona janë me të, familjen e saj dhe stafin tonë të përfshirë. Ne po ndërmarrim një rishikim të plotë dhe po punojmë me të gjitha autoritetet përkatëse gjatë hetimeve të tyre. Nuk do të ishte e përshtatshme të komentoni më tej. ”

Bronzefield është burgu më i madh i grave në Evropë, që mban deri në 557 të burgosur, dhe drejtohet nga Sodexo Justice Services. Previouslyshtë ngritur shqetësimi më parë për kujdesin e të burgosurve, përfshirë gratë shtatzëna.

Në një rast të theksuar vitin e kaluar, Petruta-Cristina Bosoanca u mbajt në Bronzefield me akuza trafikimi ndërsa ishte shtatzënë. Ajo tha se ishte detyruar të lindte vetëm në qelinë e saj të burgut në vitin 2017.

Më pas, çështja penale kundër saj u shemb dhe ajo u la e lirë. Në rastin e Natasha Chin, e cila vdiq në HMP Bronzefield në vitin 2016, një juri e hetimit zbuloi se neglizhenca dhe dështimet sistemike në burg kishin kontribuar në vdekjen e saj. Katër gra kanë vdekur në Bronzefield që nga korriku 2016. Ka një njësi nënë dhe bebe në burg dhe gratë, foshnjat e të cilave kanë lindur në burg, ose që tashmë kanë një fëmijë kur hyjnë në burg, mund t’i mbajnë foshnjat me vete deri në moshën 18 muajsh.

Do vit, rreth 600 gra shtatzëna mbahen në burgjet në Angli dhe Uells, dhe rreth 100 foshnje lindin atje. Sipas Fondit të Reformës së Burgjeve, gratë përbënin 5% të popullsisë së burgjeve në vitin 2018 me 7.745 gra të burgosura. Shumica e tyre, 82%, u dënuan për vepra jo të dhunshme. Naomi Delap, drejtoresha e shoqatës bamirëse të Lindjes, e cila mbështet gratë shtatzëna dhe nënat e reja në burg, tha:

«Ne jemi shumë të pikëlluar nga raporti i këtij incidenti në paraburgim. Mendimet tona janë me nënën dhe të gjithë ata që preken nga kjo ngjarje tragjike. Ndërsa rrethanat janë ende të paqarta dhe i nënshtrohen hetimit në vazhdim, kjo është një kujtesë e fuqishme e nevojës që ne të gjithë të sigurohemi që gratë shtatzëna dhe pas lindjes të kenë qasje në kujdesin shëndetësor fizik dhe mendor me cilësi të lartë në kujdestari. ”

Jane Ryan, një avokat në Bhatt Murphy Solicitors i specializuar në rastet e grave në burg, tha: “Ekzistojnë shqetësime serioze të ngritura në lidhje me çështjet e rrezikut që rrjedhin nga mungesa e aksesit për mamitë kur fillon puna, qasja në të dhënat e shtatzënisë dhe kujdesi i plotë për lehoninë.

Anshtë aktakuzë e sistemit tonë të burgjeve që një grua po lindte në një qeli burgu. Duhet të ketë një hetim të plotë të pavarur, dhe ndoshta një hetim, në këto rrethana të tmerrshme. ” Dr Kate Paradine, shefi ekzekutiv i bamirësisë Gratë në burg, tha: “Të gjitha nënat duhet të kenë të drejtë të lindin me dinjitet.

Por, koha dhe koha përsëri, ne dëgjojmë për situata kur kjo nuk po ndodh, me nënat që u mohohet rregullisht qasja në shëndetin jetësor dhe kujdesin për maternitetin e nevojshme për të lindur në mënyrë të sigurt. Kjo ka pasoja shkatërruese jo vetëm për foshnjën dhe nënën, por edhe për pjesën tjetër të familjes nga e cila janë ndarë “.