Presioni i lartë i gja.kut, ose hipertensioni, është një nga problemet shëndetësore më të zakonshme me të cilat shumë njerëz përballen.

Ndërsa shumica e njerëzve që vuajnë nga tensioni i lartë nuk kanë ndonjë simptomë, edhe nëse leximet e tyre arrijnë nivele jashtëzakonisht të larta, disa mund të përjetojnë shenja të caktuara, të tilla si vjellje, marramendje, gulçim, vizion të paqartë, dhimbje koke, dhe hundë.

Presioni normal i gj.akut sipas moshës tuaj
Tensioni i lartë i pakontrolluar i gja.kut mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të disa kushteve serioze shëndetësore, si dëmtimi i veshkave, humbja e vizionit, humbja e kujtesës, ateroskleroza, sëmu.ndjet e zemrës, sulmet në zemër etj.

Presioni i gjak.ut ndryshon gjatë gjithë ditës dhe ndryshon në çdo individ sipas disa faktorëve, duke përfshirë moshën, gjininë dhe trashëgiminë. Mjekët kanë vendosur vlerat e mëposhtme për tensionin normal të gja.kut:

Presioni i gja.kut tek meshkujt sipas moshës

20 vjeç – 123/76
Deri në 30 vjeç – 126/79
30-40 vjeç – 129/81
40-50 vjeç – 135/83
50-60 vjeç – 142/85
Mbi 70 vjeç – 142/80

Presioni i gja.kut tek femrat sipas moshës

20 vjeç – 116/72
Deri në 30 vjeç – 120/75
30-40 vjeç – 127/80
40-50 vjeç – 137/84
50-60 vjeç – 144/85
Mbi 70 vjeç – 159/85.