Inteligjenca artificiale mund të zbulojë startimin e kan.cerit të qafës së mitrës në gratë më mirë se mjekët e trajnuar, sipas një studimi të ri.

Hulumtuesit në Institutin Kombëtar të Kancerit (NCI) dhe Global Good zhvilluan një algoritëm kompjuterik që mund të identifikojë ndryshimet paraprake në zverkën e një gruaje deri në 1,3 herë më të mirë se testet standarde.

Testet e mëparshme përfshinin zgjidhjen e problemeve të qafës së mitrës me uthull, por zgjidhja nuk ishte në gjendje të dallonte inflamacionin, infeksionin dhe pre-kanc.erin.

Ekipi thotë se modeli i inteligjencës artificiale është më i shpejtë, më i lirë dhe më i saktë sesa masat aktuale dhe mund të zgjerohet në vendet që kanë qasje të kufizuara.

Kanceri i qafës së mitrës ndodhin në qelizat e kësaj zonës, e cila konsiderohet si pjesa më e ulët e mitrës.

Kanceri më së shpeshti diagnostikohet midis moshës 35 dhe 44 vjeç, por një studim i kohëve të fundit nga Klinika Mayo gjeti se më pak se dy të tretat e grave të moshës 30-65 vjeçare nuk ishin të përditësuara në lidhje me gjendjen e kanc.erit të qafës së mitrës.