Një njeri i pasur kishte ‘katër gra’ dhe e donte gruan e tij të katërt më shumë nga të gjitha gratë e tjera. Ai e mbulonte me dhurata dhe siguroi që ajo të jetonte një jetë luksoze.

Një ditë, diçka ndodhi me sipërmarrësin që e bëri të kuptojë se cila nga katër bashkëshortet e tij kujdesej më shumë.

Sipërmarrësi e admironte shumë edhe gruan e tij të tretë. Ai ishte jashtëzakonisht krenar për të, sepse ajo ishte e bukur dhe shpesh e prezantonte gruan e tij të tretë para shokëve dhe kolegëve të tij.

Megjithëse ishte i kënaqur me gruan e tij të tretë, ai kishte një ndjenjë të pakëndshme që ajo mund ta linte një ditë për një burrë tjetër.

Burri gjithashtu kishte ndjenja të thella për gruan e tij të dytë dhe e donte atë jashtëzakonisht. Ajo ishte e duruar dhe e kuptueshme.

Sa herë që ai kishte ndonjë problem ose thjesht kalonte një ditë të keqe në punë, ai i kërkonte gruas së tij të dytë këshilla dhe ajo e këshillonte gjithmonë drejt.

Gruaja e parë e sipërmarrësit ishte shumë besnike ndaj tij dhe ajo bënte pjesën më të madhe të punëve të shtëpisë.

Por kjo e bënte të dukej e lodhur gjatë gjithë kohës. Ai nuk ishte shumë i dashur me gruan e tij të pare, sepse se ajo ishte më e vjetër dhe jo aq tërheqëse sa gratë e tjera.

Një ditë biznesmeni u sëmur rëndë.

Ai mori lajmin se vuante nga një sëmundje e pashërueshme dhe u përball me faktin se mund të humbte jetën shpejt.

Ai mendonte me vete: “Kam katër gra, por unë do të vdes vetëm, ky do të jetë një fund i mjerë për mua”.

Ai i thirri të katërta gratë e tij në shtratin e tij të spitalit.

Iu drejtua gruas së tij të katërt dhe i tha: “Ti je gruaja që kam dashur më së shumti në jetën time dhe kam dhënë gjithçka që mund të kesh ëndërruar dhe më shumë. A do të qëndroni besnikë për mua gjatë ditëve të mia të fundit dhe madje edhe pasi të kem shkuar? ”

“As të mos ju shkoj mendja fare”, u përgjigj gruaja e katërt dhe u largua nga dhoma pa parë më prapa. Fjalët e saj ishin të ashpra dhe pikëllimi u përhap brenda tij.

Ai u kthye nga gruaja e tij e tretë dhe tha: “Unë të dua me gjithë zemrën time. A do të qëndroni pranë meje dhe do të kujdeseni për mua për aq kohë sa unë kam jetë për të jetuar? ”

Ajo u përgjigj duke thënë “Jo. Kam aq shumë gjera që ende dua të bëj në jetë dhe nuk pranoj ta shpenzoj atë kohë në këtë dhomë spitalore duke u kujdesur për ty“. Ajo vazhdoi duke thënë: ”nëse vdes, unë nuk do të hezitoj të martohem sërish”.

Sipërmarrësi u habit nga fjalët e gruas së tij të dytë. Lotët filluan të formoheshin në sytë e tij. Ai dukej pothuajse i pashpresë me gruan e tij të dytë dhe i bëri asaj të njëjtën pyetje që bëri për dy bashkëshortet e tjera.

Ai tha: “Gjithmonë kam pyetur për mendimet dhe këshillat tuaja. Ti më ke ndihmuar sa herë që kam ardhur tek ty me një problem dhe tani unë kërkoj ndihmën tënde për herë të fundit. A do të qëndrosh me mua derisa të mos jem më pjesë e kësaj bote? ”

Ajo e pa atë me një shprehje të pikëlluar dhe u përgjigj me butësi: “Më vjen keq”. Ajo vazhdoi: “Këtë herë nuk jam në gjendje të ndihmoj, unë nuk mund të bëj kaq shumë për ty.”

Ajo u ngrit dhe ndërmori hapa të mëdha drejt derës. Sipërmarrësi filloi të qajë ngadalë kur kuptoi se gratë që ai donte e kishin lënë atë.

“Unë do të qëndroj me ty”, u dëgjua një zë nga këndi i dhomës. “Unë do të qëndroj me ty dhe do të ndjek edhe deri sa të shkosh në jetën e përtejme”, tha gruaja e parë e burrit. Ai e pa këtë grua që qëndronte pranë tij, ajo dukej e dobët, me flokë të thinjura që tregonin moshën e saj.

Burri e mbajti dorën afër zemrës së tij dhe filloi të bërtiste. Ai nuk e kishte trajtuar atë sic e meritonte të trajtohej, dhe prapëseprapë ishte i vetmi person që nuk e braktisi.

Kjo histori është një alegori dhe mund të zbatohet për të gjithë ne. Ne të gjithë kemi katër gra në jetë.

Gruaja jonë e katërt është trupi ynë. Ne shpenzojmë kaq shumë përpjekje dhe para për t’u kujdesur për trupat tanë në mënyrë që të shohim më të mirën tonë.

Ne zbukurojmë trupat tanë me rroba të bukura dhe harxhojmë sasi të mëdha parash pas trendeve të fundit të modës. Megjithatë, trupat tanë nuk do të zgjasin dhe me kalimin e kohës nuk do të mbetet asgjë prej tij.

Gruaja jonë e tretë është statusi social, fuqia dhe pasuria që kemi. Ne përpiqemi për njohjen shoqërore dhe pasurinë sa jemi të gjallë vetëm për të humbur çdo gjë kur kalojmë.

Gruaja e dytë përfaqëson familjen dhe miqtë tanë. Ndërsa ne jemi gjallë, këta njerëz veprojnë si shkëmbinjtë tanë dhe mund të mbështetemi në to për të na ndihmuar në kohën tonë kur kemi nevojë,

por pa marrë parasysh se sa marrëdhënie të afërt kemi me ta, ata nuk do të jenë në gjendje të na shoqërojnë në jetën e përtejme.

Gruaja e parë është në fakt shpirti ynë ose ndjenja e vetes. Shpesh e injorojmë këtë pjesë të vetvetes, ndërkohë që jemi të verbuar nga dëshira për të grumbulluar pasuri materiale.

Është e rëndësishme të mbani mend se ju duhet të qëndroni të vërtetë për veten tuaj dhe të kujdeseni për shpirtin tuaj. Është e vetmja gjë që do të qëndrojë përjetësisht me ju.