Shkrimtari Dritero Agolli, gjate festes se 79 vjetorit te lindjes se tij.

Një refleksion filozofik me një qartësi të jashtëzakonshme dhe me ngjyrime të forta emocionale ngjan kjo ligjëratë e poetit Dritëro Agolli,

disa ditë pasi mbushi 86 vjeç, në një bisedë miqësore me vëllezërit Nazarko, Mentorin me Shpëtimin.

Dritëroi tregon për eksperiencën e vdekjes së kalit të tij në fshat, vdekje e ngjashme me të njeriut, për shërbimet që kali i bën të zotit, por dhe e krahason me gomarin.

Të dy janë personazhe të një fabule që trajton rëndësinë e udhëheqjes së karvanëve nga kuaj dhe jo nga gomerë.

Ama Dritëroi e vlerëson shumë gomarin, si kafshën për të cilën kurrë nuk ka dëgjuar se e ka

shtypur makina.
Ja vjersha fabulë e Dritëroit:

Konica