Ethet e futbollit nuk mbarojnë kurrë. Gazeta e njohur austriake, DerStandard ka publikuar një dossier, që tregon se kush e solli futbollin në Shqipëri.

Shkrimi ka për autor Krisztian Csaplar-Degovics, drejtues i sektorit për Europën Juglindore në Akademinë Hungareze të Shkencave.

Gjithçka nis kur Shqipëria shpall pavarësinë dhe austro-hungarezët ishin të shqetësuar për shkak të brishtësisë së shtetit të ri.

Shkodra ishte një nga rajonet më të rëndësishme në vend, por pas një rrethimi prej shtatë muajsh, ajo ra në duart e trupave serbe dhe malazeze më 24 prill 1913.