Ngjyra e gjelbër është një ngjyre e afert me ngjyren e kuqe. Ajo pershtatet me elementet mjekesore dhe nuk ka nevoje të bertasë për të terhequr vemendjen. Ngjyra e gjelber e cila mundeson një ambient me shume kontrast, zvogelon lodhjen e syve,dhe ben qe njollat e ndritshme te kuqe te gjakut te duken me pak te spikatura.

Cka eshte me interesante edhe nese e shikojme spektrin e ngjyrave do e gjejme ngjyren e gjelber si neutrale.

Me heret eshte perdorur ngjyra e bardhe ne rrobat dhe carshafet mjekesore me ce rast kombinimi i dritave te fuqishme dhe te ndritshme operative dhe nje ambient plotesishte i bardhe kishte shpjere ne probleme me shikim apo me sakte lodhje te syve per kirurgun dhe stafin tjeter.

Qe nga viti 1950 dhe 196o shumica e spitaleve kane braktisur perdorimin e ngjyres se bardhe ne rrobat e operacionit dhe carcafet e sallave operative dhe kane zgjedhur lloje te ndryshme te ngjyres se gjelber.

Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se, ngjyra e vetme që ngjallë gëzimin në shpirt dhe gjallërinë në mendime, si dhe që ndez te njeriu shkëndijat e gëzimit dhe të dashurisë për jetën, është ngjyra e gjelbër .

Eksperimenti më interesant që argumenton ndikimin e ngjyrës së gjelbër është ai që zhvilluan banorët e Londrës me urën ”Blak Fajar”, që njihej si ”ura e vetëvrasjeve”, pasi pjesa më e madhe e rasteve të vetëvrasjeve ndodhnin mbi të.

Ndryshuan ngjyrën nga ngjyrë pluhuri të errët në ngjyrë të gjelbër. Si rezultat, numri i vetëvrasjeve ra menjëherë në 1/3