Jo gjithmonë kemi fatin që në jetën tonë të takojmë njerëz që na falin gëzim dhe hare, pasi ndodh që disa na afrohen me qëllim tjetër.

Ata nuk do të sjellin asgjë tjetër përveç toksicitetit në jetën tuaj dhe do t’ju bëjnë të vini në dyshim veten tuaj. Pjesa më e keqe është se shpesh nuk e kupton dot se sa toksike janë njerëzit deri sa ata arrijnë t’ju helmojnë. Ju mund ta mbroni veten duke mësuar më shumë rreth taktikave që njerëzit toksikë shpesh përdorin për të futur njerëzit në një rrjetë konfuze.

Procesi i manipulimit përmes situatave të cilat arrijnë të vënë në pikëpyetje idetë tuaja, virtytet apo aftësitë tuaja.
E para është faza e mosbesimit, në të cilën individi toksik bën diçka që duket e çuditshme për ju. Kjo pasohet nga faza e mbrojtjes. Viktima reagon ndaj sjelljes së çuditshme, vetëm për t’u thënë që ata janë “shumë të ndjeshëm”. Ju mendoni se keni qene nismëtarët e gjithë kësaj situate “histerike” dhe gjithçka që ata kanë dashur e kanë arritur, ju kanë bërë të besoni se ju keni faj.

Lojëra fjalësh
Një taktikë që përdorin toksikët për t’ju bërë të ndjeni keqardhje për ta ose për të dalë aty ku duan është përmes lojërave të fjalëve dhe kapërcimeve. A janë të përqendruar në atë ç’ka ju thoni, apo gjithmonë vendosen në qendër të botës, duke i kushtuar rëndësi vetëm asaj që ata duan? Nëse asnjëherë nuk ndiheni të mbështetur nga një person, ai nuk është thjesht egoist, por toksik, sepse mendon që vlen më shumë nga çdokush tjetër.

Një tjetër mënyrë që njerëzit toksikë është t’ju bëjnë të ndiheni keq për veten.
Deklarata të tipit: “Nuk duhet të habitem”, ose “E mendova se do ta thonit atë” janë shenja që një person toksik po përpiqet t’ju helmojë, duke ju bërë të ndiheni në faj. Është një formë e arsyetimit delusional që thjesht nuk i përgjigjet logjikës apo ndjenjës së shëndoshë./ Living