Një studim i ri nga Universiteti i Vanderbilt jep një vështrim të saktë se sa të dhëna mbledh Google nga përdoruesit e tij.

Studiuesit shqyrtuan se si gjiganti i kërkimit mbledh informacione nga pajisjet mobile Android, shfletuesit Chrome, YouTube dhe Fotot, midis produkteve të tjera të Google.

Por zbulimi më i çuditshëm i mbledhur nga studimi ka të ngjarë që Google të vazhdojë të mbledhë të dhëna edhe kur përdoruesit po shfletojnë në mënyrë të fshehtë.

Google mbledh të dhëna në mënyra “aktive”, si për shembull kur përdoruesit hyjnë në një aplikacion, si dhe mënyra “pasive” që përdoruesit kanë më pak gjasa të jenë të vetëdijshëm.

Në këtë skenar, një aplikacion është dizajnuar për të mbledhur informacione mbi përdoruesit kur është në punë, nganjëherë pa dijeninë e përdoruesit.

“Shkalla dhe përmasat e mbledhjes së të dhënave pasive të Google është larguar kryesisht nga studimet e kaluara mbi këtë temë,” sipas studimit, i cili u botua të martën.

Shumica e njerëzve supozojnë se historia e tyre e shfletimit është e fshehur nga Google kur përdorin browsera privatë.

Megjithatë, studimi shpjegon se Google mund të lidhë ende të dhënat nga browsera sekret në një përdorues të caktuar.

Kjo sepse nëse një përdorues futet në një llogari të Google derisa një shfletues privat është i hapur, “cookies” të lëna pas në dritaren e fshehtë mund t’i identifikojnë ato.

Nëse mbyllen nga dritarja incognito përpara se të hyjnë në një llogari Google, atëherë të dhënat do të fshihen.