Maja Jezercë: Një grup shtegtarësh, besimtarë të devotshëm katolik nga treva e Ulqinit, mes tyre dhe Famullitari i Braticës dhe Kollozës Dom Grabiel Markmhilli, dhe veprimtari nga Nju Jorku Kolë Zagreda, ia dalin të mbërthejnë një nga majat më të larta të maleve shqiptare – Majën e Jezercës, dhe të ngrenë atje në çatinë e maleve shqiptare, Flamurin kuq e zi dhe një Kryq të Madh.

 

Bariu i Zotit dhe sherpat e tij, Dom Gabriel Grabanica, thonë se ia dolën këto ditë të nxehta gushti, të ngjiten në një nga majat më të lartë të maleve në Europë, siç është edhe Maja Jezercës, e cila është njiherit edhe maja më e lartë në të gjithë Alpet Dinarike, e dyta më e lartë në Shqipëri dhe e shtata më e lartë në Ballkan, duke qëndruar në lartësi 2,694 m mbi nivelin e detit.

 

Alpet Shqiptare – Maja Jezercës

Maja Jezercë (Maja Jezercë) është maja më e lartë në të gjithë Alpet Dinarike, e dyta më e lartë në Shqipëri dhe e shtata më e lartë në Ballkan, duke qëndruar në lartësi 2,694 m mbi nivelin e detit. Megjithatë, Maja Jezercë është maja më e shquar e 28 në kontinentin evropian.

 

Maja Jezercë ndodhet i gjitha brenda Alpeve Shqiptare, që është shënuar për akullnajat më jugore në Evropë. Përveç zonave të caktuara në veri të pikës, mali i gurit gëlqeror është pjesë e Parqeve Kombëtare të Thethit dhe Valbones. Mund të ngjitet nga veriu; Shumica e alpinistëve vijnë nga Gusinje në Mal të Zi dhe nga Theth.

 

Samiti është 5 km (16.404 ft) nga kufiri me Malin e Zi, midis luginave të Valbones në lindje dhe Shalës në perëndim. Pjesërisht, në të gjithë lartësinë midis luginës së Valbonës, Shalës, Ropojanës dhe Maja Roshit 2,522 m (8,274 ft) është i njohur si Jezercë, përveç kulmit, Jezercës kufizohet me majat e tjera si Maja e Popljuces (2,569 metra) dhe Maja Ali 2,471 m (8,107 ft) në perëndim, Maja Rrogamit]] 2,478 m (8,130 ft) në lindje, Maja Kolajet 2,498 m (8,196 ft), Maja Mal?sores 2,490 m (Maja Bojs 2,461 m 8,074 m) në veriperëndim, Maja Kokervhake 2,508 m (8,228 ft) dhe Maja Etheve 2,393 m (7,851 ft) në veri.

 

Maja Jezercë është emri shqiptar, i cili rrjedh nga fjala shqipe maja (“lart” ose “kulmin”), që do të thotë “kulmi i Jezerit”. Toponimi i referohet liqeneve të cirkëve në pjesën e poshtme të Buni i Jezercës në anën veriore të malit. Gjatë epokës komuniste në Shqipëri iu dha emri i Maja e Rinisë, e cila kurrë nuk u mbërthye me këtë emër mbasi edhe sot e kësaj dite të gjithë e njohin dhe i therreasin Maja e Jezercës.

 

 

Topology

Cirku i Buni i Jezercës me liqene. Jezerca është një kulm i madh shkëmbor i gëlqerorëve dolomit. Nuk ka pothuajse asnjë bimësi atje. Veriu, lindja dhe perëndimi i majës së malit është në cirkuit i madh nga ajo në periudhat akullnajore kur akullnajat ishin më të gjera se sot. Sot cirkuiti malor më verior quhet Buni i Jezercës në një lartësi prej 1980 metra dhe 2100 metra në lartësi rreth 400 metra. Për shkak se ajo është e vendosur në rajonin më të lagësht të Evropës me rreth 6 metra (240 in) ekuivalent të reshjeve që besohet të bien në shpatet perëndimore, reshjet e dëborës janë aq të mëdha sa që vetëm në vitet e thata edhe pjesët më pak të ekspozuara kur ato shkrihen, mundet edhe të mbërthyen nga alpinistët dhe të apasoiunuarit mbas ngjitjeve të larta malore.