Këto foto të rralla janë bërë në Shqipëri dhe Kosovë në vitin 1909.

Sipas studiuesit Robert Elsie, fotot janë bërë nga udhëpërshkruesi francez, Gabriel Lui-Zhare.

Ai e nisi udhëtimin e tij nga Shkup, një qytet i madh me popullsi në shumicë shqiptare.

Më pas udhëtoi drejt Prishtinës dhe ndoqi atë gjurmë që sot njihet si “Rruga e Kombit”.

Nga Prishtina në Prizren, më pas në Kukës, prej andej në Mirditë dhe përfundoi në Shkodër e Tivar.

Nga Tivari lundroi për në Durrës dhe në Vlorë dhe u kthye sërish në Shkup.

Lui-Zhareja ishte edhe i pranishëm gjatë Kongresit të Elbasanit në fillim të shtatorit 1909, i cili u mbajt për të protestuar kundër qëndrimit të xhonturqve për arsimim në gjuhën shqipe.

Këto foto janë marrë nga libri i tij “Shqipëria e panjohur”.